# Word Problem Practice Questions Word problems appear on the CBEST, most basic skills teacher certification tests.   Practice your skill at answering word problems with these practice questions.

1. A building is 15 cm long and 20 cm wide and 10 cm high. What is the volume of the building?

a. 45 cm³

b.  3,000 cm³

c. 1500 cm³

d. 300 cm³

2. A square box measures at 20 cm long and 20 cm wide and 20 cm high. What is the volume of the box?

a. 60 cm³

b. 20,000 cm³

c. 4,000 cm³

d. 8,000 cm³
3. A rectangular box measures at 10 cm long and 8 cm wide and 10 cm high. What is the volume of the box?

a. 28 cm³

b. 2000 cm³

c. 400 cm³

d. 800 cm³

4.  3 boys are asked to clean a surface area covering 4 ft 6 inches. If the portion is dived equally among the boys, what is the size of the portion that they each will get?

a. 1 ft 6 inches

b. 14 inches

c. 2 ft 2 inches

d. 10 inches
5.  5 men have to share a load weighing 10kg 550g equally among themselves. How much weight will each man have to carry?

a. 900 g

b. 1.5 kg

c. 3 kg

d. 2 kg 110 g

6. A shop sells an equipment for \$545. If 15% of the cost was added to the price as value added tax, what is the actual cost of the equipment?

a. \$490.40

b. \$473.90

c. \$505.00

d. \$503.15

7. The price of a product was hiked up by 45%. If the initial cost of the product was \$220, what is the new cost of the product?

a. \$230

b. \$300

c. \$319

d. \$245

8. A worker’s weekly salary was increased by 30%. If his new salary is \$150, what was his old salary?

a. \$120

b. \$99.15

c. \$109

d. \$115.4

9. A bag contains 38 black balls and 42 white balls. What is the ratio of black balls to white?

A 9:11

B 1:3

C 19:21

D 11:9

1. B
Formula for volume of a shape is L x W x H = 15 x 20 x 10 = 3,000cm³

2. D
Formula for volume of a shape is L x W x H = 20 x 20 x 20 = 8,000 cm³

3. D
Formula for volume of a shape is L x W x H = 10 x 8 x 10 = 800 cm³

4. A
First convert the unit of measurements to be the same. Since 12 inches = 1 ft, 4 ft = 4 x 12 = 48 inches = 48 + 6 inches = a total of 54 inches. Share 54 inches among 3 boys = 54/3 = 18 inches or18 inches = 1 ft 6 inches each.

5. D
First convert the unit of measurements to be the same. Since 1000 g = 1 kg, 10 kg = 10 x 1000 = 10,000 + 550 g = 10,550 g. Divide 10,550 among 5 = 10550/5 = 2110 = 2 kg 110 g

6. B
Actual cost = X, therefore, 545 = x + 0.15x, 545 = 1x + 0.15x, 545 = 1.15x, x = 545/1.15 = 473.90

7. C
Initial cost was \$220. new cost = 220 + (45% of 220), 45% of 220, 45/100 x 220 = 99, therefore new price is 220 + 99 = \$319

8. D
Let old salary = X, therefore \$150 = x + 0.30x, 150 = 1x + 0.30x, 150 = 1.30x, x = 150/1.30 = 115.4

9. C
The ratio of black balls to white is 38:42. Reduce to lowest terms = 19:21

Written by:
Modified: [insert_php] the_modified_date(‘F jS, Y’); [/insert_php]
Published: [insert_php] the_time(‘F jS, Y’); [/insert_php]

## 1 thought on “Word Problem Practice Questions”

1. Lilliam Gutierrea says:

Very useful, especially for the detailed explanation. I have learned a lot. Thanks